Tehnologii revolutionare de sudare II – Curatare otel inoxidabil

Tehnologii revolutionare de sudare II – Curatare otel inoxidabil

Tehnologii revolutionare de sudare II
Solutii avansate destinate curatarii si marcarii otelului inoxidabil

In acest nou articol voi intra putin in detaliu cu privire la solutiile destinate curatarii otelului inoxidabil dupa operatiile de sudare si de asemenea marcarii acestuia. Revin asupra acestui aspect deoarece prelucrarea inoxului este destul de raspandita in Romania insa de cele mai multe ori, din ignoranta sau din nestiinta, pentru curatarea si pasivizarea acestuia nu se acorda atentia cuvenita ceea ce duce in timp la probleme destul de grave.

 

Solutii pentru curatarea otelului inoxidabil dupa operatiile de sudare

Dupa cum spuneam si in editia trecuta, una din operatiile care influenteaza destul de mult starea inoxului este operatia de sudare. Fluctuatiile de temperatura din timpul operatiilor de sudare a inoxului duc la formarea unor straturi de oxid de culoare inchisa pe suprafata cordoanelor si in imediata lor apropiere. Aceste straturi de oxid modifica atat caracteristicile estetice cat si pe cele functionale ale componentelor sudate si din aceasta cauza este necesara eliminarea lor cat mai eficient posibil.

 

De-a lungul timpului au aparut si au fost utilizate diverse moduri de curatare a otelului inoxidabil. Dintre aceste moduri s-au impus in special doua si anume:

 

curatarea cu scule (perii, discuri abrazive, etc.) care permit eliminarea mecanica a stratului de oxid

curatarea cu paste sau geluri decapante care sunt aplicate pe cordoanele de sudura prin intermediul unei perii. Aceste produse genereaza o reactie chimica care elimina stratul de oxid si pe cel de material de sub el.

Din pacate majoritatea procedeelor clasice de curatare ridica destul de multe probleme pentru care nu exista remediu! Printre aceste probleme putem enumera:

deteriorarea suprafetei pieselor,

pasivizare neuniforma fapt ce duce in timp la coroziune,

costuri ridicate ale consumabilelor,

poluarea grava a mediului inconjurator, fapt datorita caruia a si aparut necesitatea gasirii unor procedee alternative de curatare si pasivizare.

Incepand de la mijlocul anilor ’90 din ce in ce mai multe firme au inceput sa fie interesate in a dezvolta solutii pentru curatarea inoxului in scopul imbunatatirii calitatii pieselor si diminuarii gradului de poluare asupra mediului inconjurator.

In momentul de fata aproape toti furnizorii renumiti de echipamente de sudare au in gama lor diverse solutii pentru curatarea inoxului, dat fiind faptul ca operatiile de curatare sunt conexe operatiilor de sudare.

Dintre solutiile existente pe piata si care pot ajuta foarte mult la imbunatatirea calitatii si cresterea productivitatii pot enumera urmatoarele:

 

I.   Echipamente manuale de curatare

La nivel international exista cativa producatori renumiti pentru astfel de echipamente, insa doar cateva dintre echipamentele existente ofera si posibilitati de polisare, pasivizare si marcare a pieselor.

Si mai putine astfel de echipamente au devenit atat de flexibile incat ofera posibilitatea utilizarii usoare in locuri greu accesibile, avand la baza invertoare usoare si portabile, si in care toxicitatea era pana la aparitia lor un impediment major.

Majoritatea echipamentelor manuale de curatare a inoxului utilizeaza curentul electric si o solutie electrolitica speciala pentru a indeparta eficient stratul oxidat (cu mai putin de 12% crom), rezultat in urma operatiei de sudare a inoxului cu echipamente de sudare TIG si respectiv MIG/MAG, si pentru a pasiviza instantaneu componentele sudate.

 

Principalele avantaje aduse de aceste noi tehnologii sunt:

Portabilitate si flexibilitate deosebite, putand fi echipate cu diverse capate de curatare pentru a se conforma oricarei cerinte speciale

Viteza mare de curatare fapt ce permite sporirea productivitatii in special in cazul produselor realizate in serii mari

Se reduc substantial timpii morti datorati perioadelor lungi de asteptare necesare in cazul utilizarii gelurilor si pastelor decapante

Sunt singurele tehnologii care nu afecteaza suprafata materialului

Aceasta decapare electrochimica are ca rezultat pasivizarea instantanee, completa si uniforma a pieselor deoarece agentul chimic utilizat stimuleaza inoxul sa formeze un strat de protectie uniform. In acest mod se elimina complet riscul de aparitie a coroziunii in viitor datorita unei pasivizari neuniforme, asa cum se intampla in cazul utilizarii pastelor decapante sau al curatarii mecanice

Cateva astfel de echipamente permit si polisarea directa a suprafetelor, lucru care se realizeaza foarte rapid, fara necesitatea utilizarii unor metode scumpe si laborioase de polisare

Au fost dezvoltate si unele substante neutre care, permit obtinerea unor rezultate excelente, concomitent cu eliminarea impactului negativ asupra mediului inconjurator. O astfel de solutie este Bomarul neutru, produs de firma italiana Nitty-Gritty SRL, care este o solutie pe baza de clorura de sodiu

Costul de utilizare este mult mai mic fata de modurile clasice de curatare cu geluri sau paste decapante si anume costul de curatare cu un astfel de echipament este de maxim 0,18 euro/metru.

Foto 1 – piesa din inox inainte de inceperea operatilor de curatare electrochimica

Foto 2 – rezultatul operatiei de curatare si pasivizare obtinut in urma curatarii piesei cu ajutorul unui echipamente din gama CLINOX si a solutiei Bomar neutru

Dupa cum spuneam, din multitudinea de astfel de echipamente existente, doar o mica parte ofera si posibilitatea de marcare permanenta a suprafetelor din inox si chiar aluminiu, titan sau alama. Datorita acestor posibilitati si a faptului ca aceste echipamente se pot automatiza cu un cost relativ redus, aceasta tehnologie a devenit o alternativa foarte atractiva la echipamentele foarte costisitoare utilizate pe scara larga pentru marcare in special in industria publicitara si in productia de mobilier din inox si echipamente de gatit din inox.

La cele mai performante invertoare destinate curatarii inoxului marcarea se poate realiza in doua moduri si anume:

 

Marcare neagra – inoxul este oxidat controlat pe o adancime de 3 – 4 microni, iar suprafata oxidata ramane neagra (a se vedea fotografia 3). Acest proces are loc in curent alternativ.

Foto 3 – rezultat marcare pe o placuta din otel inoxidabil

Marcare alba – inoxul este erodat controlat pe o adancime de 3 – 4 microni, iar suprafata erodata ramane alba. Acest proces are loc in curent continuu.

Operatiile de marcare au la baza un proces electrochimic in cadrul caruia se folosesc substante electrolitice neutre, care nu sunt nici corozive si nici iritante. Marcarea se va face cu ajutorul unei site serigrafice sau a unei hartii speciale pe care este imprimat textul sau logo-ul dorit.

II.   Noi solutii destinate curatarii pieselor din otel inoxidabil

In ultima perioada au aparut pe plan mondial si cateva produse noi si moderne care pot fi utilizate pentru curatarea pieselor din inox sudate si respectiv a pieselor din inox murdare sau oxidate.
Un astfel de produs de decapare este reprezentat de servetelele umede din gama PICK&CLEAN dezvoltate si patentate de firma Nitty-Gritty SRL, in scopul oferirii unei mai bune alternative calitative, economice si de impact asupra mediului inconjurator, fata de clasicele geluri decapante.

Foto 4 – modul de ambalare a servetelelor PICK&CLEAN

Foto 5 – modul de utilizare / aplicare a servetelelor PICK&CLEAN

Principalele avantaje aduse de servetelele PICK&CLEAN, comparativ cu pastele si gelurile decapante:

Rezultate similare cu cele obtinute in cazul utilizarii gelurilor decapante insa, in comparatie cu acestea, ofera posibilitatea controlarii reactiei chimice in scopul imbunatatirii rezultatului final

Productivitate net superioara gelurilor datorita faptului ca nu necesita spalarea si uscarea pieselor, iar timpul de aplicare este mai mic

Nu este toxic, iar servetelele pot fi aruncate pur si simplu ca orice alt servetel murdar, fara a necesita conditii stricte si firme de reciclare specializate

Costurile totale de utilizare sunt cu mai bine de 50% mai mici fata de cazul utilizarii pastelor si gelurilor decapante

Sunt simplu si usor de utilizat de catre muncitori, acestia necesitand drept echipament de protectie doar manusi si ochelari, fata de echipamentul special necesar in cazul decaparii clasice (masca, manusi, salopeta, ochelari, etc)

Nu necesita operatii speciale de indepartare si spalare.

Foto 6 – cordon sudura MIG/MAG inainte de operatia de curatare

Foto 7 – rezultat curatare in urma aplicarii timp de 7 minute a servetelului PICK&CLEAN

In speranta ca aceste informatii va vor fi de ajutor in activitatea dumneavoastra, va multumesc pentru atentia acordata si va asigur ca in editiile viitoare voi incerca sa va prezint si alte aspecte importante cu privire la aplicatiile de sudare si operatiile conexe lor.