Sisteme pentru controlul inaltimii tortelor de debitare cu plasma – THC

Sisteme pentru controlul inaltimii tortelor de debitare cu plasma – THC

Sisteme pentru controlul inaltimii tortelor de debitare cu plasma – THC

Productivitatea unui sistem de control al inaltimii tortei de debitare in timpul operatiei de taiere depinde de cativa factori. Unul dintre acesti factori este setarea si pastrarea unei distante corecte intre duza sipiesa de debitat. Pentru a obtine o distanta corecta echipamentul dumneavoastra automat de debitare cu plasma si/sau oxigaz are nevoie de un sistem foarte precis pentru controlul inaltimii tortei.

Echipamentele automate de debitare cu plasma utilizeaza de multe ori tensiunea arcului pentru determinarea inaltimii de lucru. Insa este avantajos, din punctul de vedere al imbunatatirii calitatii de debitare si al maririi duratei de viata a consumabilelor, ca aceasta inaltime sa fie setata in milimentri.

O productivitate scazuta se datoreaza de multe ori si timpilor morti, cum ar fi de exemplu timpul in care se stabilizeaza gazul de taiere. Pentru a reduce acest timp sistemele performante permit setarea functiei de pregaz.

In ceea ce priveste debitarea oxigaz, pentru obtinerea unei calitati de taiere ridicate este necesar un sistem de control robust si foarte stabil.

Cu o experienta de peste 30 de ani in domeniul debitarii termice, IHT Automation Germania ofera sisteme moderne si robuste pentru controlul inaltimii tortelor ce echipeaza masinile automate de debitare.

 Sisteme de control al inaltimii destinate tortelor de debitare cu plasma

Exista cativa factori importanti implicati in obtinerea unei calitati optime de debitare cu plasma:

In primul rand echipamentul trebuie sa fie suficient de precis pentru a putea obtine o foarte buna precizie de pozitionare. Acest lucru se rezolva simplu in cazul masinilor moderne prin utilizarea de servomotoare si encodere foarte precise si ghidaje lineare pe toate axele. De asemenea, ansamblul format din generatorul de plasma, consola de gaze si torta trebuie sa asigure o excelenta calitate de debitare. Acest lucru poate fi obtinut numai prin utilizarea unui sistem de control pentru inaltimea tortei de debitare foarte precis si stabil.

Dezavantaje “Mod de control prin tensiunea arcului”

Multe sisteme de control pentru inaltimea tortei folosesc doar tensiunea arcului pentru setarea inaltimii de taiere. Tensiunea arcului este modul optim pentru controlul distantei dintre duza si tabla in timpul taierii, insa nu si pentru determinarea exacta a inaltimii de taiere. Tensiunea arcului este o valoare direct proportionala cu distanta dintre duza si tabla. Toti producatorii de generatoare de plasma furnizeaza valoarea tensiunii arcului in tabele cu parametri, insa aceste valori corespund cu diverse inaltimi de debitare. Setarea precisa a inaltimii de debitare prin intermediul tensiunii arcului depinde de diversi factori cum ar fi: gradul de uzura al duzei; compozitia si presiunea gazului; modul de impamantare al echipamentului (rezistenta electrica), care variaza in functie de suprafata pieselor.

De exemplu, daca din coala de tabla s-a debitat un numar mare de piese, curentul va avea avea de strabatut o distanta mai lunga, iar in acest fel rezistenta electrica variaza.

Foto 1 Relatie tensiune arc – distanta duza-tabla

In practica, pentru aceeasi inaltime de debitare s-au constatat diferente de pana la 15 V. Tinand cont de un raport de 3 V la 1 mm rezulta ca poate exista o diferenta de pana la 5 mm pentru aceeasi valoare a tensiunii arcului. Acest lucru are un impact foarte mare asupra calitatii de debitare si uzurii consumabilelor.

Avantaje “Mod de control prin inaltimea de debitare” – IHT Automation GmbH Germania

Acest mod de control este alegerea perfecta deoarece permite localizarea exacta a colii de tabla.

Foto 2 Schema proces debitare cu plasma

Torta de debitare coboara din pozitia initiala (1) si atinge coala de tabla localizand-o (2). Apoi se deplaseaza pana la inaltimea de amorsare (3). Dupa amorsare torta se ridica inca putin pentru a fi protejata in timpul strapungerii (4). La incheierea timpului alocat strapungerii torta se muta la inaltimea setata, in milimetri, pentru debitare (5) si pastreaza aceasta inaltime constanta pana la finalizarea operatiei (6).

Determinarea tensiunii arcului pentru control

Valoarea actuala a tensiunii arcului este determinata in momentul in care torta ajunge la inaltimea setata, in milimetri, pentru taiere. Ulterior, tensiunea arcului astfel determinata este utilizata pentru controlul permanent al inaltimii de debitare.

In acest mod se obtine intotdeauna inaltimea optima de taiere deoarece deviatiile tensiunii arcului mentionate anterior sunt irelevante. De asemenea operatorul va putea seta si controla o distanta in milimetri mai usor decat folosind tensiunea arcului. Independent de factorii din mediul inconjurator, se vor obtine in acest mod rezultate constante de debitare.

Modul de control prin tensiunea arcului

Exista anumite aplicatii in care utilizarea tensiunii arcului pentru masurarea inaltimii de taiere este avantajoasa. De exemplu in cazul in care se determina noi parametri de debitare sau cand se taie resturi de metal. Un sistem de control al inaltimii de calitate ofera ambele moduri de control. Un rezultat perfect de debitare depinde si de modul in care sunt aliniate componentele sistemului de control al inaltimii. Acesta este singurul mod de a obtine o acuratete si o dinamica foarte ridicate, caracteristici standard pentru toate sistemele produse de firma germana IHT Automation.

Recunoasterea colturilor si kerf-ului

Exista si alte criterii care determina un sistem de calitate pentru controlul distantei dintre torta de plasma si tabla. Functia de recunoastere a colturilor este in momentul de fata standard pe majoritatea sistemelor de control de pe piata.

Functia de recunoastere a kerf-ului nu este disponibila pe toate sistemele de control de pe piata, chiar daca este o functie de importanta capitala. Atunci cand torta intersecteaza o latura a piesei care a fost deja taiata nu mai exista metal sub torta iar tensiunea arcului creste rapid, sistemele de control clasice determina coborarea tortei in scopul compensarii variatiei de tensiune, cauzand o coliziune intre torta si tabla. Sistemele de control IHT vor recunoaste aceasta modificare rapida a tensiunii si vor dezactiva controlul in timpul traversarii kerf-ului, in scopul evitarii coliziunii.

Productivitate mai mare prin reducerea ciclului de debitare

Productivitatea unui echipament automat de debitare este determinata de viteza de taiere si de timpul dintre doua operatii de debitare. Un exemplu in acest caz este timpul necesar umplerii cu gaz a traseului din torta de plasma. Sistemele avansate de control dispun de functia de pregaz care permite reducerea timpilor morti. Aceasta functie permite pornirea gazului in momentul aparitiei semnalului de coborare a tortei din pozitia initiala (pozitia 1 din cadrul schemei procesului de debitare cu plasma), in scopul localizarii colii de tabla.

Sisteme de control al inaltimii destinate tortelor de debitare oxigaz

Debitarea oxigaz necesita un sistem de control al inaltimii foarte robust si stabil. Cea mai buna solutie in acest caz este utilizarea unui sistem capacitiv pentru controlul inaltimii tortei. Insa este foarte important ca acuratetea de masurare a acestui sistem capacitiv sa nu fie influentata de zgura depusa in timpul procesului de debitare pentru a permite tortei sa-si pastreze pe durata intregii operatii de debitare inaltimea setata.

De asemenea, este foarte important ca masurarea sa poata fi facuta cat mai aproape de marginea colii de tabla pentru a se eficientiza la maxim utilizarea tablei, in scopul reducerii costurilor de productie.

In practica exista numeroase cazuri in care se utilizeaza mai multe torte care lucreaza una langa cealalta pentru cresterea productivitatii. In acest caz este important ca masuratorile efectuate sa nu se influenteze reciproc, iar din acest motiv este absolut necesara asigurarea unei fiabilitati si a unei stabilitati la temperatura foarte ridicate.