Reconditionarea si upgradarea echipamentelor automate de debitare a tablei

Reconditionarea si upgradarea echipamentelor automate de debitare a tablei

Reconditionarea si/sau upgradarea echipamentelor automate de debitare a tablei

Tinand cont de numarul mare de echipamente automate de debitare, cu o vechime mai mare de 5 ani, existente in Romania precum si de continua crestere a exigentelor in ceea ce priveste tolerantele de debitare, imbunatatirea calitatii, cresterea productivitatii si reducerea costurilor de productie, se impune detalierea subiectului referitor la reconditionarea si upgradarea echipamentelor automate de debitare.

Acest subiect a inceput sa devina unul de interes major atat pentru detinatorii de echipamente automate de debitare cu o vechime mai mare de 5 – 8 ani precum si pentru firmele care doresc sa-si achizitioneze un utilaj de debitare la mana a doua pe care mai apoi sa-l poate reconditiona si respectiv upgrada.

Luand in considerare aceste lucruri imi propun ca in articolul de fata sa prezint principalele aspecte de care trebuie sa se tina cont in cadrul unei reconditionari, astfel incat la finalul acestei operatii sa avem nu numai rezultatul dorit pentru moment ci si o investitie care sa fie rentabila pe durata unei perioade de cel putin 5 ani.

Decizia asupra rentabilitatii reconditionarii sau upgradarii unui echipament automat de debitare se va lua dupa o atenta analiza a starii echipamentului, a modului de integrare, a tipului de motoare si comenzii numerice. Doar tinandu-se cont de acesti factori se va putea calcula costul total al unei astfel de investitii si in mod automat se va putea determina daca aceasta renteaza sau nu.

In primul rand, se va face o analiza a starii in care se afla echipamentul, analiza in care se vor urmari urmatoarele aspecte:

Tipul echipamentului, dimensiunile utile si integritatea acestuia

Starea structurii metalice a echipamentului

Starea actuala a ghidajelor/cailor de rulare

Existenta sau nu a jocurilor in angrenajele pentru transmisia miscarii

Modul de echipare al utilajului, tipul motoarelor si comanda numerica

Modul de integrare al sursei de plasma

In continuare voi detalia in mare cateva dintre aceste aspecte:

Tipul echipamentului, dimensiunile utile si integritatea echipamentului sunt foarte importante pentru a se determina daca:

echipamentul permite echiparea ulterioara cu un alt proces fata de cel prevazut initial (spre exemplu echiparea unei masini de debitare oxigaz cu o sursa de plasma)

latimea utila care va ramane in urma unui up-grade

ce operatii sunt necesare pentru a face echipamentul 100% functional

Starea actuala a structurii metalice si a ghidajelor ne va arata daca, pentru aducerea echipamentului la gradul de precizie avut in momentul cand a fost construit, este necesar un volum mare de munca si implicit costuri mari sau nu.

Existenta sau nu a jocurilor in angrenajele pentru transmisia miscarii, impreuna cu starea ghidajelor ne vor arata daca in stadiul actual in care se afla utilajul se poate face un up-grade cu o plasma sau mai intai este necesara eliminarea jocurilor si respectiv rectificarea sau inlocuirea ghidajelor. In special in cazul echiparii cu o plasma de inalta definitie, este deosebit de important ca jocurile sa fie cat mai mici cu putinta, iar starea masinii si a ghidajelor sa fie buna. In acest fel, existenta unor jocuri mai mari de 0,1 mm face imposibila instalarea unei plasme de inalta definitie pe respectiva masina. In cazul in care totusi se instaleaza o plasma de inalta definitie pe o masina care prezinta un grad avansat de uzura si jocuri mai mari de 0,1 mm, singurul beneficiu al utilizatorului va fi faptul ca muchia debitata va fi curata, insa fara a obtine precizia si calitatea date de o plasma de inalta definitie.

Modul de echipare al utilajului, tipul motoarelor si comanda numerica sunt foarte importante in ceea ce priveste un eventual up-grade cu o plasma, oxigaz sau inlocuirea comenzii numerice. Ele ne arata daca aceste lucruri sunt posibile cu o interventie minima asupra utilajului precum si eventualele probleme care pot fi intampinate in cadrul operatiei de up-grade.

Cateva exemple in acest sens:

Pentru o operatie de reconditionare sau up-grade exista mai multe optiuni care depind in mod special de necesitatea de a schimba sau nu motoarele si driverele. Aceasta decizie depinde in primul rand de varsta masinii, si implicit a motoarelor si driverelor, deoarece driverele pot deveni instabile in cazul in care sunt mai vechi de 6 – 8 ani, chiar daca utilajul nu a fost folosit in mod intensiv. Se va tine cont de faptul ca pentru anumite combinatii de motoare si drivere, schimbarea driverului va implica si schimbarea motorului. Din aceste motive identificarea lor exacta inca din faza de analiza a unei astfel de operatii este foarte importanta.

Un alt aspect important este, in cazul utilajelor de debitare echipate cu torte de debitare oxigaz, tipul valvelor solenoidale utilizate pentru controlul tortelor. Echipamentele cele mai avansate sunt prevazute cu valve proportionale fapt ce permite reglarea exacta a presiunilor direct de la comanda numerica fara a fi necesare potentiometre suplimentare pe utilaj sau la panoul de alimentare cu gaze. In acest caz exista o comunicatie intre comanda numerica si valvele proportionale utilizate, si este foarte important de stiut ce tip de interfata de comunicatie este utilizata. De exemplu, in cazul utilizarii unui canal de comunicatie CanOpen, la schimbarea comenzii numerice este necesara existenta tuturor informatiilor de la producatorul utilajului cu privire la semnalele transmise si modul de legare in sistem CanOpen. In lipsa acestor informatii vechile valve proportionale vor trebui inlocuite si ele, nemaiputand comunica cu noua comanda numerica. In cazul mult mai simplu al controlului prin intermediul unor simple valve solenoidale PORNIT/OPRIT, va trebui tinut cont doar de modul lor de alimentare si anume in curent continuu sau alternativ.

Comanda numerica are si ea un rol semnificativ in cadrul unei operatii de reconditionare a unui utilaj de debitare. Inlocuirea unei comenzi numerice vechi cu una noua si performanta va conduce nu doar la o mai mare usurinta in utilizare ci va permite si cresterea preciziei utilajului, imbunatatirea calitatii, o mai buna stabilitate a sistemului si nu in ultimul rand posibilitatea de up-gradare ulterioara cu unitati de plasma de inalta definitie.

Modul de integrare al sursei de plasma, pentru cazul in care utilajul este deja echipat cu o sursa de plasma sau urmeaza a fi echipat cu o sursa de plasma, este foarte important deoarece influenteaza atat costurile de up-grade cat si pe cele de utilizare. Dupa cum spuneam si in articolele anterioare, in practica se intalnesc mai multe cazuri de integrare pentru sursele de plasma si anume:

Echipamente prevazute cu THC de sine statator, controlat de la propriul sau panou de comanda. Acesta este cel mai simplu si ieftin THC si se intalneste in general pe echipamentele automate de debitare ieftine sau in cazul echipamentelor vechi pe care se monteaza o sursa de plasma si la care nu se doreste inlocuirea comenzii numerice. In acest caz controlul procesului de debitare cu plasma va putea fi gestionat extern de la pupitrul THC-ului.

Cea de-a doua situatie este reprezentata de echipamentele automate de debitare cu plasma care au integrat controlul THC-ului in comanda lor numerica, insa nu contin o baza de date cu parametrii tehnologici de debitare. In acest caz, controlul procesului va fi controlat in intregime de catre comanda numerica, insa operatorul va fi obligat sa introduca, de fiecare data, in aceasta parametrii de functionare ai plasmei si ai THC-ului.

Cea de-a treia situatie este reprezentata de echipamentele automate de debitare cu plasma care au integrat controlul THC-ului in comanda lor numerica si dispun de baze de date cu toti parametrii de debitare. Acesta este cazul cel mai favorabil in operare, deoarece intregul proces este gestionat in mod complet automat.

Totusi, in cazul inlocuirii unei surse de plasma deja existente pe un utilaj sau a echiparii ulterioare a acestuia cu o astfel de sursa de plasma este foarte important sa cunoastem modul in care se face localizarea initiala a colii de tabla – acesta depinde de alegerea initiala a integratorului si se poate face astfel:

Contact ohmic – foarte bun atunci cand tabla este curata si respectiv cand nu se debitează sub apa sau cu protectie de apa

Prin contactul direct al tortei cu tabla (forta de contact poate fi reglata) – aceasta modalitate elimina practic toate problemele care pot sa apara in cazul contactului ohmic din cauza duzei / tablei murdare sau a apei care se poate acumula pe tabla (in cazul debitarii sub apa, la suprafata apei sau cu protectie de apa) si care impiedica realizarea contactului electric.

Prin intermediul arcului pilot – torta se apropie de tabla si o detecteaza prin intermediul arcului pilot. Din pacate acest mod de lucru, utilizat de foarte putini producatori, duce la o uzura accentuata a duzelor, datorita faptului ca arcul pilot sta activ o perioada mai lunga de timp decat in mod normal. Din acest motiv in astfel de cazuri, va trebui gasita o solutie la problema integrarii, pentru ca o simpla inlocuire a sursei de plasma, chiar si cu una de inalta definitie, nu va rezolva problema costurilor de debitare ridicate si a calitatii de debitare relativ scazute, ci le va amplifica, in special in cazul plasmelor de inalta definitie, care au la baza durate lungi de viata a consumabilelor in scopul pastrarii preciziei ridicate de debitare pe o perioada cat mai lunga de timp.

In acest ultim caz, in lipsa unei documentatii detaliate din partea producatorului utilajului de debitare, singurele doua solutii pentru eliminarea problemei vor ramane fie inlocuirea comenzii numerice cu una performanta care sa permita localizarea tablei prin contact ohmic sau prin contact direct, fie utilizarea unui THC de sine statator.

Cu speranta ca aceste informatii va vor fi de ajutor in viitor va asteptam in numerele urmatoare si cu alte subiecte tehnice de actualitate.