Problematica alegerii si implementarii solutiilor de sudare robotizata – Partea I

Problematica alegerii si implementarii solutiilor de sudare robotizata – Partea I

Problematica alegerii si implementarii solutiilor de sudare robotizata/automatizata – Partea I

Tinand cont de faptul ca viitorul industriei din Romania tine de robotizarea si automatizarea unui mare numar de aplicatii de sudare, imi propun ca in urmatoarea serie de articole sa detaliez importanta implementarii unor solutii robotizate de sudare si problematica alegerii acestora.

Scopul principal este de a prezenta necesitatea automatizarii aplicatiilor de sudare si de a familiariza cititorii atat cu principiile importante ce trebuie respectate pentru a se asigura succesul implementarii unei astfel de solutii cat si cu detaliile tehnice si accesoriile care au un rol primordial in costurile ulterioare de utilizare.

Pentru a deveni cu adevarat competitiva pe piata internationala industria romaneasca are din ce in ce mai multa nevoie de robotizarea proceselor de productie. In mod special aplicatiile de sudare necesita implementarea unor solutii robotizate, deoarece aceste aplicatii constituie un procent important in cadrul proceselor de productie si pot genera costuri suplimentare ridicate datorate: calitatii si productivitatii scazute, gradului redus de repetabilitate, lipsei de personal calificat si frecventelor defecte de sudare care pot sa apara in cazul operatiilor manuale. Automatizarea adecvata a operatiilor de sudare permite eliminarea acestor probleme si implicit reducerea substantiala a costurilor de productie.

În mod evident orice decizie de implementare a unei solutii robotizate sau automatizate de sudare trebuie luata dupa parcurgerea unor importante etape de analiza a procesului in sine si a investitiei per ansamblu deoarece costurile initiale de investitie sunt destul de ridicate. Astfel, înainte de a se face pasul spre automatizarea proceselor de sudare vor trebui realizate unele studii de fezabilitate si este obligatorie intocmirea unui raport ROI (Return On Investment) detaliat din care să rezulte momentul din care automatizarea devine profitabilă.

In cadrul acestui raport se vor lua în considerare foarte multe variabile, dintre care pot să amintesc: productivitatea și fiabilitatea sistemelor, costul acestora, costurile de mentenanță și utilizare, stocurile de consumabile si piese de schimb necesare functionarii normale a sistemului, accesoriile care pot determina cresterea productivitatii si reducerea costurilor de productie, componentele și loturile vizate pentru automatizare și bineînțeles calitatea solicitată de către client.

Implementarea unei solutii robotizate necesita si o analiza preliminara asupra dotarilor tehnice de care firma dispune, iar identificarea exacta a necesitatilor va fi definitorie pentru succesul proiectului.

Principalele motive pentru ca o firma sa decida implementarea unei solutii robotizate sau automatizate de sudare sunt:

Reducerea costurilor de productie si cresterea productivitatii: productivitatea unui robot este net superioara fata de cea a unui sudor, iar principalii factori care determina acest lucru sunt viteza de sudare de cel putin doua ori mai mare decat in cazul sudorului si capacitatea robotului de a lucra neintrerupt chiar si trei schimburi pe zi, cu viteze si calitate ridicate si constante.

Imbunatatirea calitatii produselor datorita cordoanelor de sudura uniforme si cu dimensiuni geometrice constante si a unei foarte bune repetabilitati.

Dificultatea in a gasi personal cu o inalta calificare. Operarea unui sistem robotizat bine conceput nu necesita o mare experienta in sudare, iar calitatea imbinarilor obtinute este superioara celei obtinute chiar si de catre un sudor experimentat, deoarece robotul nu oboseste.

Reducerea costurilor de productie si tinerea lor sub control deoarece toti parametrii sunt cunoscuti si raman constanti.

In general utilizatorii finali tind sa robotizeze suduri care sunt dificil de realizat manual avand falsa impresie ca robotul poate rezolva aceste probleme si doresc ca robotul sa realizeze integral o piesa pentru a elimina complet interventia sudorului in scopul reducerii fortei de munca necesare. Insa trebuie tinut cont de faptul ca daca un sudor experimentat, care se bazeaza pe simturile sale si pe posibilitatea de a se adapta, are probleme in a realiza respectivele cordoane, atunci ele vor fi aproape imposibil de realizat de catre un robot sau acesta va fi fortat sa realizeze operatii inadecvate calitatilor sale. O astfel de abordare poate duce la urmatoarele aspecte nedorite:

Cresterea de multe ori inutila a complexitatii si costului sistemului

Abandonarea prematura a unui proiect care poate fi profitabil chiar si in cazul in care robotul nu executa de unul singur decat o parte din cordoanele de sudura de pe o piesa.

Din aceste cauze este necesara inca de la inceput o buna delimitare a sarcinilor pe care le va avea de indeplinit robotul si a celor pe care le vor avea de realizat sudorii.