Posibilitati de reducere a costurilor de productie in cadrul operatiilor de sudare MIG-MAG

Posibilitati de reducere a costurilor de productie in cadrul operatiilor de sudare MIG-MAG

Posibilitati de reducere a costurilor de productie in cadrul operatiilor de sudare MIG/MAG

In articolul de fata imi propun sa realizez o prezentare detaliata a principalelor modalitati prin care se pot reduce costurile implicate de operatiile de sudare. De-a lungul timpului am observat cum majoritatea firmelor care sudeaza fac erori similare in ceea ce priveste alegerea echipamentelor de sudare si a accesoriilor acestora, a gazelor de protectie, pregatirea imbinarilor si realizarea efectiva a operatiilor de sudare. Din acest motiv, tinand cont de cateva lucruri simple se poate obtine o reducere semnificativa a costurilor implicate de operatiile de sudare.

In primul rand orice firma trebuie sa faca o analiza aprofundata pentru alegerea procesului sau proceselor de sudare adecvate produselor pe care le realizeaza, luand in calcul urmatorii factori: tipul pieselor si modul de pregatire al acestora in vederea sudarii, materialele utilizate, calificarea sudorilor, productivitatea dorita, etc.

Imediat dupa aceasta analiza se va lua decizia daca sa se investeasca intr-un echipament dedicat sudarii MMA, unul dedicat sudarii TIG DC sau AC/DC, unul dedicat sudarii MIG/MAG sau unul multiprocess care poate sa ofere o mai buna flexibilitate, in special firmelor mici cu nevoi foarte variate.

Voi analiza in continuare o parte din aspectele care, daca sunt puse in aplicare, vor determina o scadere deosebita a costurilor de productie:

Alegerea echipamentului adecvat:

Un aspect important care poate ajuta semnificativ la reducerea costurilor de productie este faptul ca noile invertoare de sudare au un consum in medie cu cel putin 30% mai mic fata de echipamentele clasice de sudare (bazate pe transformator sau chopper).

Un alt aspect demn de luat in seama la achizitia unui echipament de sudare este faptul ca un echipament de sudare sinergic, cu o plaja mare de curbe sinergice predefinite si o interfata simpla de utilizare, permite o diminuare a timpilor de lucru cu circa 5 minute pe ora fata de echipamentele clasice sau fata de cele care necesita realizarea mai multor reglaje. Acest lucru inseamna o diminuare a timpului de productie, doar din timpul necesar programarii, cu minim 40 de minute la fiecare schimb de 8 ore.

De asemenea, in scopul reducerii timpilor de sudare si implicit a timpului total de productie (care tine cont atat de timpul de pregatire al imbinarilor, cat si de timpul de sudare si de timpul alocat operatiilor auxiliare: polizare cordon, curatare stropi, etc.) este recomandat ca la alegerea unui echipament performant de sudare sa se tina cont de existenta unor procese si caracteristici sinergice speciale care sa permita:

Reducerea unghiului de sanfren (in cazul tablelor groase) de la 45⁰ in cazurile cele mai des intalnite la circa 30⁰, avand implicatii deosebite asupra costurilor de prelucrare si de productie si de asemenea pentru reducerea deformatiilor termice.

Obtinerea unui arc electric mult mai concentrat care sa determine o mai buna patrundere.

Marirea vitezei de sudare cu minim 30% fata de echipamentele care nu dispun de astfel de procese.

Cresterea ratei de depunere cu minim 15 – 20%.

Controlul cantitatii de caldura introdusa in material, in special in cazul tablelor subtiri.

Alegerea sarmei si gazelor de protectie:

Aceste doua elemente consumabile joaca un rol foarte important in procesul de sudare si implicit in costurile implicate de acest proces.

In scopul reducerii costurilor de productie prin imbunatatirea calitatii cordoanelor sudate, prin reducerea cantitatii de stropi si prin reducerea operatiilor de prelucrari ulterioare, este foarte importanta alegerea corecta a gazului de protectie si a sarmelor utilizate in functie de aplicatie si de rezultatele dorite.

In ceea ce priveste costurile implicate de aceste consumabile in cadrul procesului de sudare, va pot spune ca luand in calcul o sarma standard tip SG2 de 1.2 mm diametru si drept gaz de protectie amestecul 82% Argon si 18% CO2, putem vedea usor cum in majoritatea firmelor de la noi costurile implicate de sarma de sudura si de gazul de protectie sunt sensibil egale.

Astfel un mod simplu de a reduce costurile de sudare este prin reducerea consumului de gaz de protectie. Primele si cele mai simple solutii pentru a reduce consumul de gaz de protectie sunt urmatoarele:

Utilizarea de reductoare de gaz cu economizor in locul reductoarelor de gaz clasice. In acest mod se poate realiza o economie de gaz de protectie intre 30% si 50% doar prin simpla schimbare a reductorului. Principala diferenta intre reductoarele de gaz clasice si cele cu economizor vine din faptul ca la fiecare apasare a tragaciului pistoletului de sudare, un reductor clasic nu poate controla debitul initial de gaz si elibereaza o cantitate uriasa de gaz care nu numai ca se pierde fara a asigura niciun beneficiu, ci de multe ori creaza si probleme la inceputul cordoanelor de sudura. Cantitatea initiala de gaz eliberata de reductoarele clasice poate ajunge chiar si pana la 90 de litri/min in primele secunde stabilizandu-se abia dupa circa 3 secunde de la actionarea tragaciului. Astfel se poate deduce in mod foarte simplu faptul ca atunci cand avem de realizat multe cordoane de sudura, pierderile de gaz vor fi insemnate. In cazul reductoarelor cu economizor, care sunt reductoare in doua trepte foarte sensibile la presiune, debitul de gaz este optim reglat inca din prima secunda de la amorsarea arcului, debitul initial fiind de circa un sfert din cel al unui reductor de gaz clasic.

Foto 1 – exemplu de reductor de gaz cu economizor cu o intrare si doua iesiri reglabile independent

Foto 2 – grafic comparativ evolutie gaz protectie intre un reductor clasic si unul cu economizor cum este reductorul Optimator

Utilizarea de pistoleti manuali sau automatizati de sudura cu furtun separat pentru gazul de protectie in locul clasicului cablu coaxial la care gazul de protectie trece de jur-jmprejurul linerului si astfel o buna parte din gaz se pierde inapoi in derulatorul de sarma in loc sa ajunga in totalitate pe piesa care se sudeaza. Aceste pierderi, in cazul pistoletilor cu cablu coaxial, provin din doua cauze care se cumuleaza si anume:

Prima cauza si cea care nu poate fi evitata este intrarea unei parti din gazul de protectie printre spirele linerului si intoarcerea sa inapoi in derulator, deoarece linerul este complet deschis la capatul din derulator. In acest fel, chiar si atunci cand pistoletul si respectiv linerul sunt noi, se va pierde o cantitate de minim 1 – 2 litri/min de gaz.

A doua cauza, care are efecte uriase asupra pierderilor de gaz de protectie este uzarea linerului si a supapei pe care acesta o are la capatul care intra in derulatorul de sarma (supapa care are rolul de a inchide canalul, din mijlocul cablului coaxial, prin care trece gazul de protectie si linerul). Uzarea acestei supape poate conduce usor la pierderi de gaz de 4 – 6 litri/minut sau chiar mai mult.

Utilizarea de pistoleti de sudare cu difuzoare de gaz special realizate pentru a concentra debitul de gaz de protectie asupra zonei de lucru. In acest fel se poate utiliza un debit de gaz de protectie de circa 12 l/min pentru o sarma de 1.2 mm diametru in loc de 14 – 16 l/min in cazul pistoletilor cu reductoare de gaz standard. Acest lucru determina o mai buna calitate a cordoanelor de sudura si o reducere semnificativa a cantitatii de gaz consumata.

O alta modalitate simpla de a reduce costurile de productie este utilizarea de sarme de sudura de buna calitate. In acest mod se va imbunatati nu doar calitatea cordoanelor de sudura, ci va creste si durata de viata a componentelor pistoletului (linerul si duza de contact) si a rolelor din unitatea de avans a sarmei.

  Foto 3 – Pistolet sudare cu numar redus de consumabile si difuzor de gaz ce determina focalizarea gazului de protectie direct asupra zonei de lucru.

Mentenanta periodica si accesoriile de sudare:

Mentenanta periodica a pistoletului de sudare nu trebuie neglijata deoarece simpla suflare periodica cu aer comprimat a linerului prin care trece sarma va duce la marirea duratei sale de viata si la evitarea probleme care apar frecvent in practica din cauza infundarii linerului si incurcarii sarmei. Aceste probleme duc la aparitia de timpi morti in procesul de productie si de asemenea la o pierdere inutila de sarma.

Accesoriile pentru sudare joacă şi ele un rol extrem de important în cadrul operatiilor de sudare şi costurilor de producţie.

Este foarte importantă alegerea modului de răcire a pistoletului de sudare, acest lucru avand un rol insemnat asupra costurilor de utilizare si asupra calitatii pieselor sudate. Un exemplu elocvent este sudarea aluminiului, la care este foarte necesara răcirea cu lichid atat a pistoletilor pentru sudarea MIG/MAG cat si a celor pentru sudarea TIG, pentru a se evita încălzirea excesivă a pistoletului şi a zonei de lucru, fapt ce va genera ridicarea gazului de protecţie şi implicit, o slabă calitate a îmbinărilor sudate.

Un alt accesoriu important în cazul aplica¬ţiilor de sudare MIG/MAG este clestele sau dispozitivul pentru curăţarea calotei de gaz. Un astfel de dispozitiv este foarte util atât pentru mărirea duratei de viaţă a consumabilelor, cât şi pentru o mai bună calitate a sudurilor.

Cu speranta ca aceste informatii va vor ajuta in activitatea dvs. de productie, va astept in numarul viitor cu un articol despre gazele de protectie utilizate la sudare, modul de alegere al acestora si influentele pe care ele le au in procesul de sudare.