Pistolete sudare MIG-MAG

Pistolete sudare MIG-MAG

Pistolete sudare MIG/MAG – diferente, mod de alegere, mentenanta si reparatii

Tinand cont de faptul ca pe piata romaneasca ca si pe cea internationala au inceput sa apara, in ultimii ani din ce in ce mai multe tipuri de pistolete de sudare MIG/MAG, destinate aplicatiilor de sudare manuale, automate sau robotizate, la calitati si preturi foarte diferite, imi propun ca in prezentul articol sa explic principalele diferente dintre diverse produse si sa fac cateva recomandari cu privire la modul da a alege pistoletul adecvat.

In primul rand doresc sa atrag din nou atentia asupra faptului ca un pistolet de sudare nu este un consumabil ci este o piesa de uzura menita sa aiba, in conditii proprii de utilizare, mentenanta si reparatii, o durata lunga de viata si sa tina sub control costurile de utilizare. Tocmai acest lucru a inceput sa fie dat uitarii in ultimii ani odata cu introducerea pe piata a unor game de pistolete cu o calitate foarte slaba si la preturi extrem de mici, inoculandu-se utilizatorilor idea ca pistoletul de sudare este un consumabil care trebuie tratat ca atare.

Aceasta idee este pe cat se poate de falsa si conduce in cele din urma la scaparea de sub control a costurilor de utilizare, deoarece foarte putini utilizatori fac o analiza a acestor costuri, cei mai multi fiind multumiti de faptul ca platesc relativ putin la achizitia unui pistolet si/sau a consumabilelor aferente acestuia. La o analiza simpla oricine poate vedea insa cum achizitionarea unor pistolete si consumabile de slaba calitate conduce la urmatoarele probleme:

Cresterea costurilor de utilizare datorate duratelor mici de viata

Cresterea costurilor de utilizare datorate pierderilor substantiale de gaz de protectie

Cresterea costurilor de utilizare datorita timpilor morti cauzati de schimbarea frecventa a consumabilelor pistoletului

Scaderea calitatii cordoanelor de sudura datorata unei protectii ineficiente.

In scopul evitarii sau diminuarii problemelor enumerate mai sus si pentru o alegere optima a pistoletelor de sudare se pot lua in considerare urmatoarele recomandari:

Alegerea pistoletului de sudare si implicit a consumabilelor acestuia se va face tinand cont de aplicatiile in care respectivul pistolet va fi implicat.

Puterea pistoletului trebuie sa fie cat mai mare, iar pentru acest lucru se vor compara puterile la durata activa de 60% pentru aplicatii manuale si 100% pentru aplicatii robotizate sau automatizate. Multi producatori insa dau puterea tot la 100% si pentru pistoletele manuale racite cu lichid, desi in general un sudor nu poate lucra la o durata activa mai mare de 60%.

Modul de racire al gatului de lebada si consumabilelor acestuia este unul dintre cei mai importanti factori in ceea ce priveste un pistolet de sudare. Din acest motiv, pentru a avea o racire optima, in cazul racirii cu lichid, se recomanda alegerea pistoletelor cu racire cu lichid in cascada sau la care lichidul de racire ajunge pana la calota de gaz racind foarte bine consumabilele si crescand substantial durata lor de viata. Alegerea modului de răcire al pistoletului de sudare este foarte importantă, având un rol însemnat asupra costurilor de utilizare şi asupra calităţii pieselor sudate. Un exemplu elocvent in acest sens este sudarea aluminiului, la care este foarte necesară răcirea cu lichid a pistoletelor pentru sudarea MIG/MAG, pentru a se evita încălzirea excesivă a pistoletului şi a zonei de lucru, fapt ce va genera ridicarea gazului de protecţie şi implicit, o slabă calitate a îmbinărilor sudate.

Pistoletul va trebui sa fie prevazut cu furtun separat pentru gazul de protecţie, în locul clasicului cablu coaxial. In cazul cablului coaxial gazul de protecţie trece de jur-împrejurul linerului şi, astfel, o bună parte din gaz se pierde înapoi în derulatorul de sârmă, în loc să ajungă în totalitate pe piesa care se sudează. Aceste pierderi, în cazul pistoletelor cu cablu coaxial, provin din două cauze si anume:

Prima cauză şi cea care nu poate fi evitată este intrarea unei părţi din gazul de protecţie printre spirele line¬rului şi întoarcerea sa înapoi în derulator, deoarece linerul este complet deschis la capătul din derulator. În acest fel, chiar şi atunci când pistoletul şi, respectiv, linerul sunt noi, se va pierde o cantitate de minim 1 – 2 l/min de gaz.

A doua cauză, care are efecte uriaşe asupra pierderilor de gaz de protecţie este uzarea linerului şi a supapei pe care acesta o are la capătul care intră în derulatorul de sârmă (supapa care are rolul de a închide canalul, din mijlocul cablului coaxial, prin care trece gazul de protecţie şi linerul). Uzarea acestei supape poate conduce uşor la pierderi de gaz de 4 – 6 l/min sau chiar mai mult.

Alegerea de pistolete de sudare cu difuzoare de gaz, special realizate pentru a concentra debitul de gaz de protecţie asupra zonei de lucru. În acest fel, se poate utiliza un debit de gaz de protecţie de circa 12 l/min pentru o sârmă de 1,2 mm diametru, în loc de 14 – 16 l/min în cazul pistoletelor cu difuzoare de gaz standard. Acest lucru determină o mai bună calitate a cordoanelor de sudură şi o reducere semnificativă a cantităţii de gaz consumată.

Alegerea de pistolete confectionate din materiale de buna calitate. In acest scop se poate cere furnizorilor prezentarea pistoletelor si implicit realizarea de demonstratii cu acestea, tinandu-se cont de faptul ca un furnizor respectabil va face acest lucru si va prezenta potentialilor clienti atat pistoletele cat si calitatea materialelor din care acestea sunt realizate.

In ponderea costurilor totale de utilizare este foarte important ca pistoletele sa aiba un numar cat se poate de mic de consumabile. Recomandabil ar fi trei consumabile si anume difuzor de gaz, duza de contact si calota de gaz.

Foto 1 – gat de lebada (pistolet DINSE DIX MSZ 305) cu numar redus de consumabile si cu racire cu lichid in cascada in circuit deschis (racirea se face pana in calota de gaz, iar dupa finalizarea operatiei de sudare calota ramane suficient de rece pentru a permite sudorului sa puna mana pe ea fara a fi necesara utilizarea de manusi de protectie).

Producatorul si furnizorul pistoletelor de sudare trebuie sa fie capabili de a oferi solutii rapide si fiabile in functie de necesitatile speciale ale utilizatorilor.

In cazul in care un utilizator foloseste atat pistolete racite cu gaz cat si pistolete racite cu lichid este important sa va poata oferi posibilitatea de a avea aceleasi consumabile pe ambele tipuri de pistolete. In acest fel veti putea reduce substantial stocurile de consumabile pe care trebuie sa le aveti.

Pistoletul trebuie sa poata fi usor de reparat si in acest scop este important ca fiecare componenta din el sa poata fi reparata sau inlocuita. In acest fel durata de utilizare a pistoletului va creste foarte mult si va duce la reducerea substantiala a costurilor implicate de achizitia unor noi pistolete de sudare.

De asemenea, trebuie ca utilizatorii sa constientizeze si faptul ca mentenanţa periodică a pistoletului de sudare nu trebuie neglijată, deoarece simpla suflare cu aer comprimat a linerului prin care trece sârma va duce la mărirea duratei sale de viaţă şi la evitarea problemelor care apar frecvent în practică, din cauza înfundării linerului şi încurcării sârmei. Aceste probleme duc la apariţia de timpi morţi în procesul de producţie şi, de asemenea, la o pierdere inutilă de sârmă.

O alta operatie simpla de mentenanta este curatarea calotei de gaz de materialul topit care se depune in timpul operatiilor de sudare si care duce rapid la scurtarea duratei de viata a componentelor si la reducerea debitului de gaz de protectie. Aceasta operatie, impreuna cu cea de pulverizare de solutii antistropi in interiorul calotei de gaz determina cresterea duratei de exploatare si implicit reducerea costurilor.

Din pacate, inducerea ideii ca pistoletul este un consumabil face ca o buna parte dintre sudori sa neglijeze aceste operatii simple si rapide de mentenanta, iar implicatiile acestei neglijente implica cresterea costurilor de productie.

Un ultim aspect care la noi in tara este foarte neglijat este posibilitatea de a repara pistoletele. In multe tari cu industrie dezvoltata gradul de reparabilitate al pistoletului joaca un rol important in alegerea furnizorului. In cadrul acestui subiect trebuie mentionat faptul ca pentru a se putea face reparatii cu costuri minime este foarte important ca furnizorul sa ofere nu numai componente de schimb la lungimi standard ci sa le comercializeze si la colac, iar utilizatorul sa le poata taia si prelucra la lungimea dorita. Aceasta posibilitate reduce costurile implicate de achizitionarea componentelor pentru reparatii, insa si pistoletul trebuie sa fie confectionat in asa fel incat operatiile de taiere si prelucrare a componentelor la lungimea dorita sa fie simple si usor de realizat.

Foto 2 – mod prindere cabluri si furtunuri in mufa unui pistolet de sudare usor de reparat (sistem pistolet DINSE GmbH)

De asemenea, este important ca toate conexiunile in interiorul pistoletului sa se realizeze pe filet sau prin fixare directa pe stuturile care ies din componentele din cupru ale pistoletului.

In cazul pistoletelor foarte ieftine aceste lucruri sunt foarte greu de realizat, iar utilizatorul este obligat ca la perioade scurte de timp sa inlocuiasca intregul pistolet.