DIN EN 1090 – Cerintele pentru echipamentele de sudare

DIN EN 1090 – Cerintele pentru echipamentele de sudare

DIN EN 1090 – Cerintele pentru echipamentele de sudare

Tinand cont de faptul ca in ultima vreme se tot vorbeste despre noul standard EN 1090 insa doar din punct de vedere comercial iar multe companii nu au avut acces la informatii complete despre aceasta serie de standarde, imi propun sa realizez o descriere cat mai detaliata a acesteia.

Dupa cum se stie, incepand cu 1 iulie 2014, companiile care produc structuri sudate din otel sau aluminiu trebuie să fie certificate conform noului standard EN 1090. Obtinerea acestei certificari implica parcurgerea unui proces complex care se finalizeaza cu un audit efectuat de către un organism de de certificare extern.

EN 1090 prevede ca producatorii sa aiba voie sa puna in circulatie doar acele produse care au marcajul CE. Astfel toti producatorii de structuri metalice sunt obligati sa fie certificati, deci implicit sa treaca printr-un audit, pentru a dovedi ca indeplinesc cerintele pentru obtinerea numarului de certificare necesar pentru marcajul CE al produselor.

Seria de standarde EN 1090, referitoare la realizarea structurilor din otel si a celor din aluminiu, care urmeaza a deveni standard national si in Romania, cuprinde:

SR EN 1090-1: Cerinte pentru evaluarea conformitatii elementelor structurale. Implementarea programului de control al productiei in fabrica. Certificarea CE a productiei si respectiv marcarea CE a produselor.

SR EN 1090-2: Cerinte tehnice pentru structuri de otel

SR EN 1090-3: Cerinte tehnice pentru structuri de aluminiu.

Pana la data mentionata mai sus, va exista o perioada de tranzitie in care atat standardele nationale cat si seria de standarde EN 1090 vor putea functiona in paralel.

Prezentul articol are drept scop trecerea in revista a cerintelor pe care echipamentele de sudare trebuie sa le respecte pentru ca procesul de sudare sa poata fi calificat si familiarizarea cititorului cu aceste cerinte. Pentru aprofundarea acestor aspecte fiind recomandata lecturarea seriei de standarde DIN EN 1090 1/2/3.

Implementarea de catre producator a sistemului de control al productiei in fabrica (FPC)

Standardul defineste procesul de sudare drept un “process specializat”. Din acest motiv producatorul trebuie sa implementeze in firma sa un sistem de control al productiei, conform reglementarilor EU nr. 305 / 2011.

Implementarea de catre producator a controlului productiei din fabrica este determinata de doi factori principali:

Existenta personalului calificat:

Sudori calificati (conform DIN EN 287-1 - Otel / ISO 9606-2 - Aluminiu)

Inspectori in sudura (EWS / EWT / EWE, in functie de clasa de executie EXC …)

Personal pentru testele nedistructive

Calificarea procedurilor de sudare:

Inregistrarea procedurii de sudare omologata (WPQR - Welding Procedure Qualification Record)

Elaborarea specificatiilor procedurilor de sudare (WPS – Welding Procedure Specification)

Instructiuni de testare

Standardul DIN EN 1090 se imparte in:

Categorii de consecinte (CC) EN 1990:2002 Anexa B determina categoriile de consecinte, impartindu-le in daune aduse oamenilor, daune economice si daune aduse mediului inconjurator.

Categorii de solicitare (SC) DIN EN 1090-2 tabelul B1 determina tipul de solicitare. Acesta se imparte in: solicitari statice / dinamice, activitati seismic si comportamentul la oboseala.

Solicitare dinamica (ex.: pod sau pod rulant), cerinte stricte in ceea ce priveste activitatile seismice si comportamentul la oboseala
Solicitare preponderent statica (ex.: hala de productie), cerinte mai permisive in ceea ce priveste activitatile seismice si comportamentul la oboseala

Categorii de productie (PC) DIN EN 1090-2 tabelul B2 defineste categoriile de productie. Acestea se impart dupa calitatea otelului, stabilitatea produsului si scopuri similare.

Avand drept rezultat:

Diferite clase de executie (EXC 1-4)

Definirea claselor de executie
DIN EN 1090-2 tabelul B3 defineste clasele de executie (EXC) pe baza celor trei categorii mentionate mai sus.

CC 3CC 2CC 1
SC 2 / SC 1SC 2 / SC 1SC 2 / SC 1
PC 2EXC 4EXC 3EXC 3EXC 2EXC 2EXC 2
PC 1EXC 3EXC 3EXC 3EXC 2EXC 2EXC 1

Atentie: Acolo unde nu este definita o anumita clasa de executie, se va considera automat ca fiind clasa de executie 2!

FPC / WPQR / WPS

Pentru a implementa un sistem de control al procesului de productie in interiorul fabricii producatorul trebuie sa-si califice procesul de sudare.
Calificarea procedurilor de sudare se face pe baza WPQR (EN ISO 15614) dupa care producatorul isi va genera specificatiile procedurilor de sudare WPS (EN ISO 15609).

Influentele asupra clasei de executie 1

In cazul EXC 1 nu este ceruta calificarea procesului de sudare!

Cerinte de baza:

Producatorul trebuie sa utilizeze materiale de adaos cu marcaj CE si trebuie sa-si creeze propriile WPS-uri (EN ISO 15609)

Influentele asupra clasei de executie 2

In cazul EXC 2 calificarea procesului de sudare este impusa de catre norma si se va realiza avand la baza WPQR-ul (EN ISO 15614)

Modul de calificare al procesului de sudare

Exista mai multe posibilitati de a califica un proces de sudare:

Prin utilizarea de materiale de adaos aprobate (EN ISO 15610)

Producatorul poate califica WPQR-ul pentru a crea WPS-ul in clasa de executie EXC 2, daca utilizeaza materiale de adaos certificate si daca utilizeaza WPQR-ul producatorului de material de adaos!

(Atentie: Doar pentru otel maxim S275 si doar la sudarea manuala sau semi-automata)

Experienta in sudura certificata (EN ISO 15611)

(Otel maxim S275 si doar la sudarea manuala sau semi-automata)

Procese de sudare standardizate (EN ISO 15612)

Producatorul poate califica procedeul de sudare pe care il utilizeaza in cazul in care foloseste WPQR-ul fabricantului de echipamente de sudare. Pe baza acestor WPQR-uri el isi va putea crea propriile WPS-uri.

Aceasta posibilitate permite largirea plajei de aplicabilitate a EXC 2 pana la otel S355 in cazul sudarii manuale sau semi-automate.

Foarte important la acest pas:

Fabricantul de echipamente de sudare trebuie sa aiba si sa ofere cumparatorului WPQR-ul!

Tipul echipamentului de sudare trebuie sa se potriveasca cu WPQR-ul

Echipamentele trebuie sa fie calibrate (DIN EN ISO 17662)

Sudorii trebuie la randul lor sa fie calificati (DIN EN 287-1)

Producatorul/Utilizatorul trebuie sa-si creeze WPS-urile pe baza WPQR-ului de la fabricantul de echipamente

Modificarea temperaturii de preincalzire.

Controlul anticipat al unor esantioane prelevate din fabrica (EN ISO 15613)

WPQR (EN ISO 15614-1)

(Otel maxim S275 si doar la sudarea manuala sau semi-automata)

Influentele asupra claselor de executie 3 si 4

Singura posibilitate de a califica un proces de sudare este:

Controlul anticipat al unor esantioane prelevate din fabrica (EN ISO 15613)

WPQR (EN ISO 15614-1)

Avand posibilitatea de a-si califica procesul de sudare prin intermediul “Proceselor de sudare standardizate”, producatorul isi poate reduce semnificativ costurile fata de cazul in care ar realiza un control anticipat pe diverse esantioane prelevate din fabrica (EN ISO 15613) sau WPQR-uri (EN ISO 15614-1).

In plus fata de posibilitatea de calificare prin utilizarea de materiale de adaos certificate, utilizand varianta proceselor de sudare standardizate, producatorul poate extinde plaja de aplicabilitate a clasei de executie EXC 2 pana la otel S355!

In acest moment majoritatea furnizorilor renumiti de echipamente de sudare indeplinesc conditiile pentru a permite realizarea calificarii procesului de sudare pe baza “Proceselor de sudare standardizate”! Astfel, in majoritatea cazurilor, la achizitionarea unui echipament nou, sau separat in cazul unui echipament deja existent care insa trebuie in prealabil calibrat, se poate achizitiona de la furnizorii respectivelor echipamente un CD continand un pachet complet de WPQR-uri care vor sta la baza realizarii WPS-urilor de catre utilizatori.

De asemenea, pentru a simplifica si mai mult lucrurile, utilizatorii pot apela la diverse software-uri dedicate care le permit realizarea rapida si usoara a WPS-urilor, fara a se pierde timp pretios sau fara a implica costuri ridicate.

Dupa cum spuneam si la inceput, articolul de fata se doreste a fi un succint ghid pentru firmele care activeaza in domeniu si de a le indica standardele pe care trebuie sa le parcurga si sa le respecte. Din acest motiv am rugamintea sa studiati cu mare atentie standardele mentionate mai sus, deoarece contin si multe alte informatii foarte utilie pentru o certificare rapida in conformitate cu EN 1090.