Calibrarea si validarea echipamentelor de sudare cu arc electric

Calibrarea si validarea echipamentelor de sudare cu arc electric

Calibrarea si validarea echipamentelor de sudare cu arc electric

Testarea, calibrarea si validarea echipamentelor de sudare cu arc electric a devenit un topic extrem de discutat in piata o data cu introducerea standardului DIN EN 1090. Din acest motiv imi propun ca in prezentul articol sa clarific pe cat se poate atat acest aspect cat si necesitatea practica pentru care aceste verificari periodice sunt foarte importante.

Testarea, calibrarea si validarea echipamentelor de sudare cu arc electric sunt operatiuni care se realizeaza periodic, la 6, 12 sau 24 de luni, in functie de recomandarile producatorului, de numarul de schimburi in care lucreaza echipamentul, de vechimea acestuia sau de felul in care el se comporta in timp (de amplitudinea erorilor de la ultima testare). De asemenea, aceste operatiuni sunt obligatorii dupa fiecare interventie de service efectuata asupra unui echipament de sudare.

Insa pentru inceput haideti sa cunoastem care sunt standardele care stau la baza acestor operatiuni si ce inseamna calibrarea si validarea echipamentelor de sudare cu arc electric:

In ceea ce priveste calibrarea, originea tuturor cerintelor vine din EN ISO 9001/9002 si EN 729-2:1994-11.

Regulile de baza pentru asigurarea calitatii componentelor sudate, stipulate in „DIN EN ISO 3834-2: Cerinte de calitate pentru sudarea materialelor metalice prin fuziune – Partea 2: Cerinte de calitate complete”, implica calibrarea si validarea periodica a echipamentelor de sudare cu arc electric.

Fundamentele teoretice pentru calibrarea/validarea echipamentelor de sudare (MMA, MIG/MAG, TIG, etc) sunt continute in standardul DIN EN 50504 (VDE 0544-50): „Validarea echipamentelor de sudare cu arc electric”.

De asemenea, la baza acestor operatiuni periodice sta si standardul DIN EN IEC 60974 (VDE 0544): „Echipamente de sudare cu arc electric – Surse de sudare”.

Dar sa vedem ce inseamna fiecare din termeni:

Calibrarea:  Operatie realizata cu scopul de a determina amplitudinea erorilor de masurare ale unui instrument de masura (EN 50504:2008 Sectiunea 3.1).

Validarea: Operatii realizate pentru a arata daca o componenta a unui echipament sau sistem de sudare functioneaza in conformitate cu specificatiile de operare ale respectivului sistem si care este eroarea de masurare a acestuia (EN 50504:2008 Sectiunea 3.2).

Acuratetea:  Apropierea unei valori observate de valoarea definita sau reala (EN 50504:2008 Sectiunea 3.3).

La compararea rezultatului valorii afisate cu valoarea reala, eroarea de masurare nu trebuie sa depaseasca un anumit procent, definit in functie de tipul de echipament (manual sau automat) sau de precizia ceruta de aplicatia in sine.

Validarea/calibrarea se realizeaza pentru a determina aceasta eroare, iar operatia de masurare este o parte integranta a acestui proces.

Dupa cum se poate intelege din cele mentionate pana acum, desi multe persoane de decizie din firme considera ca aceste operatii pot fi realizate de inginerii sudori si/sau de catre electricienii existenti in fabrica sau de catre diverse firme care se ocupa cu repararea de echipamente de sudare, acest lucru este cum nu se poate mai fals deoarece aceste persoane si/sau firme nu reusesc sa se descurce in mod real cu aceste operatii din urmatoarele doua motive: aceste operatii sunt in afara ariei lor de cunostinte si nu dispun de echipamentele dedicate pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proces de validare/calibrare.

In cele ce urmeaza voi detalia si exemplifica cele doua motive mentionate mai sus, astfel incat sa se poata vedea faptul ca nu orice persoana/firma poate efectua aceste operatiuni:

In primul rand, persoanele care fac aceste operatii periodice trebuie sa cunoasca bine toate standardele, sa fie familiarizate cu echipamentele de sudare si sa poata sa emita pentru fiecare masina calibrata un certificat care sa prezinte, conform cerintelor standardelor, valorile reale, cele afisate si eroarea calculata in fiecare caz.

Crearea unui astfel de certificat se poate face de catre producatorii de echipamente de sudare, de catre producatorii de echipamente de calibrare si validare sau de catre utilizatorul de echipamente de sudare cu conditia ca utilizatorul sa cunoasca foarte bine standardele si sa fie capabil sa realizeze acest certificat in conformitate cu specificatiile standardelor.

Certificatul de calibrare/validare trebuie creat pentru o buna documentare, in conformitate cu cerintele standardelor. El trebuie sa contina in mod obligatoriu denumirea si tipul echipamentului de sudare precum si numarul serial al echipamentului testat. Acest certificat trebuie sa fie pastrat cel putin pana la efectuarea urmatoarei operatii de calibrare/validare. De asemenea, pe echipament trebuie sa se ataseze si o eticheta pe care se vor inscrie luna si anul in care se va efectua urmatoarea operatie de calibrare/validare precum si datele de identificare ale echipamentului testat.

In cazul in care limitele admisibile ale erorilor sunt depasite, operatorul care utilizeaza masina va fi informat in mod corespunzator.

In acest fel nu mai este suficient, asa cum se credea, ca un elecrician sa puna clampmentrul pe cablul de sudura si sa verifice valoarea curentului in timpul operatiei de sudare, iar mai apoi sa se emita o hartie prin care sa se mentioneze ca echipamentul a fost calibrat si sa se lipeasca pe el o eticheta cu data de calibrare si urmatoarea data recomandata pentru calibrare.

In al doilea rand, standardele prevad testarea, calibrarea si validarea valorilor afisate pentru curent, tensiune si viteza de avans a sarmei, din acest motiv este nevoie de doua echipamente specializate precum:

tahometru digital manual pentru masurarea exacta a vitezei de avans a sarmei

Foto 1 – tahometru digital cu adaptor special pentru masurarea vitezei de avans a sarmei in cadrul aplicatiilor de sudare, Rotaro Tw

echipament de calibrare constand dintr-un simulator de arc static prevazut cu afisaj digital pentru masurarea curentului si a tensiunii.

Foto 2 – echipament compact universal pentru calibrarea/validarea echipamentelor de sudare cu arc electric, KLS 600 produs de firma WOLTERSDORF Germania

Masuratorile realizate cu aceste echipamente trebuie sa fie conforme cu normele IEC 60974, EN 50504, EN 729-2, EN-ISO 17662, DIN EN ISO 9001/9002, DIN EN 1090, DIN ISO 383-2, DVS 0714 si DVS 3009.

In incheiere voi enumera cateva sfaturi si recomandari care sa va ajute in alegerea furnizorilor de servicii de calibrare/validare:

Incep prin a mentiona faptul ca detinerea de catre firmele prestatoare de servicii de calibrare/validare a echipamentelor mentionate mai sus este foarte importanta. Desi multe astfel de firme incearca sa-si convinga clientii despre faptul ca aceste operatiuni se pot realiza utilizand simple dispozitive de masurare, precum:

clampmetre (clesti ampermetrici) digitale care sa permita masurarea curentului de sudare in timpul lucrului

ruleta si cronometru (pentru masurarea lungimii sarmei derulata pe decursul a 6 secunde si apoi multiplicarea cu 10 a acestei lungimi pentru aflarea vitezei de avans a sarmei), si emit certificate in care scriu doar daca echipamentul a trecut sau nu testul, va pot spune ca aceste lucruri nu sunt in conformitate cu cerintele standardului si prezint cateva argumente in acest sens:

utilizarea unui clampmetru pentru verificarea curentului de sudare in timpul procesului nu este recomandata deoarece arcul electric poate fi privit ca o sarcina dinamica, ceea ce inseamna ca valoarea sa se modifica de la un moment la altul. Din acest motiv nu se poate realiza calibrarea/validarea in timpul operatiei de sudare deoarece masuratoarea efectuata nu este una precisa. Pentru a se realiza o operatiune corecta de calibrare/validare este necesara utilizarea unui simulator de arc static care utilizeaza o sarcina rezistiva pentru simularea unui arc constant, absolut necesar in operatiile de calibrare/validare.

tahomentrele digitale manuale care se recomanda pentru o operatie corecta de calibrare/validare sunt singurele dispozitive care furnizeaza o valoare exacta pentru viteza de avans a sarmei si in plus sunt livrate, de catre producatorii lor, cu certificat de calibrare, fapt ce garanteaza un rezultat precis al masuratorilor.

Nu in ultimul rand este foarte important ca firmele prestatoare de astfel de servicii sa detina echipamente de testare si calibrare compacte portabile, pentru a se putea deplasa usor la utilizatorii finali, in acest fel costurile totale fiind mult mai mici decat in cazul in care ar fi necesar ca utilizatorii finali sa trimita echipamente mari si grele la sediul prestatorilor de servicii.