APLICATIE DE PLACARE PIESE DIN OTEL CARBON CU INCONEL 625

APLICATIE DE PLACARE PIESE DIN OTEL CARBON CU INCONEL 625

APLICATIE DE PLACARE PIESE DIN OTEL CARBON CU INCONEL 625

In cadrul expozitiei celui de-al “3-lea Congres IIW Sud-Est European de sudare” desfasurat la Timisoara, intre 3 – 5 iunie 2015, firma LASER TECHNOLOGY SOLUTII GLOBALE SRL Buzua impreuna cu renumita firma DINSE GmbH Germania, au realizat pentru prima oara in Romania o aplicatie live de placare la care sa se poata controla in mod infinit patrunderea in materialul de baza.

Pentru realizarea acestei aplicatii s-a utilizat un sistem de sudare special produs de firma Dinse si format din:

 

Sursa sudare DIX PI 400 prevazuta cu modul HC-MAG (Heat Controlled MAG) – care permite controlul infinit al caldurii introduse in material, prin inversarea polaritatii curentului de sudare.

Sistemul de alimentare cu sarma Push-Push, denumit ADF (Advanced Front Drive), care a fost dezvoltat si utilizat o lunga perioada de timp de catre DINSE GmbH pentru sudarea LASER, datorita preciziei deosebite pe care o ofera. Acest sistem consta in doua unitati de antrenare complet independente (o unitate controlata prin cuplul motorului si cealalta controlata prin viteza) care asigura o alimentare cu sarma foarte precise pe distante mari, indifferent de lungimea cablurilor tortei, de torsiunea acestora sau de frecarile care apar in liner. Un alt beneficiu adus de catre acest sistem este faptul ca permite instalarea derulatorului de sarma in exteriorul robotului, reducandu-se in acest fel incarcarea acestuia si in mod implicit uzurile care pot sa apara in angrenajele robotului.

Pentru realizarea demonstratiei, sistemul de sudare a fost montat pe un robot pus la dispozitie de catre firma Sam Robotics SRL.

Sarma utilizata la realizarea testelor a fost Inconel 625 cu un diametru de 1,2 mm, iar gazul a fost un amestec realizat din Argon 98% si CO2 2%.

Au fost realizate urmatoarele teste, in scopul aratarii diferentelor dintre o aplicatie de placare utilizand tehnologia HC-MAG si aplicatiile de placare standard:

Placare standard cu Inconel 625 utilizand curent pulsat

Placare cu Inconel 625 utilizand tehnologia HC-MAG

Rezultatele se pot vedea in fotografiile de mai jos:

Foto 2 – placare utilizand current pulsat (fotografie realizata la 5 sec de la oprirea sudarii)

Foto 3 – placare utilizand HC-MAG (fotografie realizata la 5 sec de la oprirea sudarii). Se poate vedea faptul ca piesa este mult mai rece, in acest fel controlandu-se atat patrunderea cat si deformatiile termice.

Foto 4 – comparatie intre cele doua tipuri de placare. Se poate vedea cum, in cazul tehnologiei HC-MAG, controlul caldurii duce la o patrundere foarte mica in materialul de baza, suficienta insa pentru a avea o buna aderenta cu materialul de baza. In acest fel se reduc deformatiile termice si costurile de placare (deoarece se va consuma mai putin Inconel 625).